Outstanding Eco Home

 

Design for the ‘country house of the future’ labelled ‘outstanding’ and granted planning permission under Paragraph 55.

A scheme 6 years in the making and conceived of by ARCH-angels Architects as a blueprint for the ‘country house of the future’, has been granted planning permission at appeal by the Planning Inspectorate. Judging the design for the cutting edge eco home as ‘Architecturally outstanding’, Inspector L Gibbons has granted permission in accordance with Paragraph 55 of the National Planning Policy Framework.

 

The country house of the future

We had sought permission for the scheme, sited in the rural landscape of East Hampshire, under paragraph 55 of the National Planning Policy Framework (NPPF). This policy allows building in open countryside when a design is considered to be ‘architecturally truly outstanding or innovative.’ There have been on average only six approvals a year judged to fulfil the criteria of Paragraph 55 since its introduction to planning policy in 1997.

The policy is an adaption of what was once known as Gummer’s Law, traditionally associated with grand country houses and stately homes. ARCH-angels Architects wanted to turn this paradigm on its head and create a country house of the future which would be recognisable as outstanding in relation to contemporary architecture and the modern way of living.

The scheme proposes the potential of a new rural typology based upon organic forms and a holistic approach to sustainability. Traditional principles of opulent design, maximum impact and statements of wealth have been reversed: the architects wanted this building to have minimal impact, to be sensitive, respect and enhance the surrounding landscape.

 

Design Concept

Achieving an outstanding design required the collaboration of a skilled and committed team of 17 people, across 12 organisations, as well as the input of East Hampshire District Council Architect’s Panel and consultation with neighbours including the Parish Council: not only is the result outstanding but this thorough process was also exemplar.

The sculptural design of the house is formed by the existing contours which naturally seemed to create two ‘orange segments’ which sit into the low area of the site allowing a ‘bridge’ between the two higher points in the form of living roofs. The journey along the new driveway brings you to the valley between the highest points of the site to where the proposed house will nestle. Vehicle access terminates at garaging to the side of the house however the journey continues through the building on foot to a tunnel lit with sun-pipes that leads to a subterranean look-out observatory, peaking out like a blinking eye.

The two segment form of the building splits the house into a predominantly north / north-east facing part and a predominantly south / south-west facing part. The internal arrangement responds to this orientation, positioning rooms with less need for natural light to the north, while the more open plan living areas, terrace and pool face south-west to take advantage of the sun light and solar gain.

Sustainable from initial concept

ARCH-angels Architects’ eco house design philosophy produced a design that was truly low energy: it has low environmental impact both visually and in its method of construction and materials used. True sustainability will be delivered through balancing the benefits of site conditions and orientation, embedded energy in construction, lifetime cycles of use, consumption and maintenance and interconnected smart technologies.

The earth-roofed home utilises Passive solar principles and locally available materials with low embodied energy including local Bargate stone, rammed earth, locally coppiced glulam timber beams. A holistic water strategy was conceived to both reduce water use and reduce the impact in terms of supply and waste. An energy hierarchy was introduced too: a “fabric-first approach” reduced the amount of energy required and introduction of some renewables, Mechanical Ventilation and Heat Recovery (MVHR), and biomass heating reduced the impact of the energy that would still be required. The building was conceived to be one that could be ‘reclaimed’ by the earth when it’s life is over, made from materials that can be found on the site or close by.

 

Ms L. Gibbons for the Planning Inspectorate said:

“The important point about this proposal would be the combination of features and opportunities offered on the site which would combine to form an integral part of its design. Overall, the design would embrace the site’s physical characteristics in terms of the contours of the land, its orientation and views towards the ponds. It would be of an exceptional quality…

“The quality of the design, incorporation of sustainability concepts from the start, coupled with ecological benefits and a sensitivity to the characteristics of the area are sufficient to justify the scheme when considered against the criteria set out in fourth bullet of paragraph 55 of the Framework.”

East Hampshire District Council Architects Panel Said:

“By integrating cutting-edge technology in a design that is of the highest standard, whilst fully engaging with its landscape setting and location, an outstanding design has been achieved.”

Nicola Thomas, Director of ARCH-angels Architects, said:

“Everyone involved with the scheme is thrilled with the result and delighted for the client. The planning permission is well deserved – it was won with all the work and passion the whole team invested over 6 years to ensure that the proposal was truly sustainable.”

Project Team:

 

RichardOutstanding Eco Home