Refurbishment of a Brighton home

A Sustainable & Contemporary Refurbishment

 

The Brief

This internal renovation was needed after this end of terrace house in Brighton had been subject to previous unsuccessful extension works. At ground floor a former rear extension had turned the rooms dark and disconnected. The owners wanted to create an open plan living/kitchen/dining space with a seamless transition into the garden. The first-floor accommodation needed to be rearranged to provide an en-suite shower room to the front bedroom and reposition the existing family bathroom. The loft had also been converted with an access staircase in the centre, dividing the room inconveniently through the middle. The owners wanted to extend this space and create a master bedroom suite with roof lights to the front and dormers to the rear. The brief was to rearrange the layout of the house, to maximise its useable space and light.

The Detail

ARCH-angels Architects needed to rearrange the layout of the house, to maximise its useable space and light. At ground floor, they enlarged existing openings between rooms and added roof lights, transforming the space into a dual aspect living/kitchen/dining room, flooded with natural light. A new entrance foyer and shower room were also added at ground floor level. At first floor the staircase to the loft was re-positioned over the existing staircase and a new dormer extension built to create a new spacious master bedroom. This was carried out under Permitted Development to enable to works to be on site sooner – important for the client as they were keen to carry out the works whilst they had funds to do so. The en-suite bathroom layout makes the most of the space under the pitched roof and addition of roof-lights adapts a space that otherwise would be unusable.

To ensure the build was sustainable ARCH-angels used low maintenance and durable materials throughout the build. Ensuring high levels of natural insulation were used they could be sure the fabric of the property would retain heat and allow natural ventilation. The architects researched and specified energy efficient light fittings and lamps, used environmentally friendly paints throughout and fitted low flush toilets in the en-suite and family bathroom.

There was an excellent working relationship between client and architect, with an emphasis on collaborative working. The clients were very much hands on and responsive when asked about changes or confirmation of materials and finishes etc.

The attention to detail in this project transformed a tired house lacking in flow to a unique home full of space and light. The project was delivered on time and on budget to a very happy client. The finished house is light, warm and spacious which allows the owners to experience seamless open plan living in this wonderful remodel of a family home.

 

GC1_1626 (Medium)
SophieRefurbishment of a Brighton home